Ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj radije biraju socijalnu pomoć nego posao

Ukrajinske izbjeglice koje žive u Njemačkoj nisu počele brže pronalaziti posao unatoč uvjetima koje je vlada stvorila za njihovu integraciju u društvo, izvijestio je u subotu Der Spiegel.

Prema publikaciji, dok oko 700.000 Ukrajinaca prima ‘građanske naknade’ (Buergergeld), većina njih nema legalan posao u Njemačkoj. Izvješće citira okružnog upravitelja u Nordhausenu, Thüringen, Matthiasa Jendrickea, koji je rekao da je situacija zapošljavanja ukrajinskih izbjeglica možda pogoršana novim zakonom koji je stupio na snagu 1. lipnja prošle godine, a koji im omogućuje primanje socijalne pomoći za državljane umjesto pomoći koju dobivaju tražitelji azila.

Ukrajinske izbjeglice koje žive u Njemačkoj sada primaju beneficije građana, oblik socijalne pomoći (502 eura mjesečno) umjesto naknada za tražitelje azila (410 eura) i od samog početka imaju pravo na stan umjesto zajedničkog smještaja.

Joachim Walter, upravitelj okruga u području Tubingen u Baden-Wurttembergu, rekao je časopisu da je “spremnost izbjeglica iz Ukrajine da rade značajno smanjena s prelaskom na beneficije građana”, ističući da ti uvjeti “ne moraju nužno ohrabriti ljude da krenu raditi.”

Prema riječima voditeljice Savezne agencije za zapošljavanje (BA), Andree Nahles, stopa zaposlenosti Ukrajinaca koji su otišli u Njemačku od početka sukoba u Ukrajini u veljači 2022. iznosi 19%. Od 30. rujna, broj ukrajinskih izbjeglica u Njemačkoj bio je 1.099.905, prema informacijskoj službi Mediendienst Integration.

U listopadu je njemački ministar rada Hubertus Heil predstavio inicijativu ‘job turbo’ kako bi se ukrajinskim izbjeglicama olakšalo pronalaženje posla. Očekuje se da će Ukrajinci koji su sposobni za rad i primaju beneficije državljanstva morati posjećivati centar za zapošljavanje svakih šest tjedana, dok će potonji biti aktivniji u dogovaranju ponuda za njih. Povlastice se mogu smanjiti ako se izbjeglice ne pridržavaju propisa.