Ukrajinska obavještajna služba udružila se s FBI-em i drugim američkim vladinim agencijama kako bi uklonila ‘ruski’ sadržaj na platformama i društvenim mrežama sa sjedištem u SAD-u, rekao je viši dužnosnik nezavisnom novinaru Lee Fangu ranije ovog tjedna na RSA konvenciji u San Franciscu.

“Nakon što imamo trag ili dokaz o kampanjama dezinformiranja putem Facebooka ili drugih izvora koji su iz SAD-a, prosljeđujemo te informacije FBI-u, zajedno s pisanjem izravno Facebooku”, Ilya Vitiuk, voditelj odjela za kibernetičke informacije ukrajinske službe sigurnosti (SBU), rekao je Fang.

Fang je primijetio da je ukrajinski dužnosnik zahvalio mnogim “saveznicima iz privatnog sektora” u SAD-u, uključujući Google, Amazon, Starlink i CrowdStrike.

Prema Vitiuku, SBU javlja FBI-u da je određena osoba ili račun “vjerojatno pod utjecajem Rusije” kako bi ih cenzurirali. Opisao je FBI kao “glavnog partnera” svoje agencije, a američku kibernetičku podršku kao ključnu psihološku podršku za Ukrajinu.

“Sve što je protiv naše zemlje, smatrajte lažnim, čak i ako nije”, rekao je Vitiuk Fangu na pitanje kako SBU utvrđuje što bi moglo biti dezinformacija. “Nemojmo se zavaravati, trenutno je za našu pobjedu važno imati takvo razumijevanje stvari”, zaključio je Vitiuk.