Dok Ukrajina pokušava osigurati moderno oružje od svojih saveznika, pojačala je paralelne napore da osigura financijsku potporu poslovnih čelnika u Davosu kako bi pomogla obnovi zemlje.

Također želi iskoristiti zapadnu javnu potporu kako bi osigurala da obećanja za njegovu obnovu, koja ne može ozbiljno započeti dok rat ne završi i prema nekim procjenama košta čak 1 bilijun dolara, budu više od pukih riječi.

Ukrajina je poslala desetke gospodarstvenika, zakonodavaca i diplomata s jasnom porukom predsjednika Volodymyra Zelenskog: obvežite se na pomoć sada, ne kasnije.

“Moramo misliti na dan poslije. Cijeli svijet treba Ukrajinu kao demokratsku i uspješnu zemlju. To je najbolji odgovor za naše prijatelje, ali i neprijatelje. Naš je zadatak učiniti je uspješnom zemljom”, rekao je gradonačelnik Kijeva i bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Vitalij Kličko za Reuters.

Ukrajina je prošle godine zadužila BlackRock, najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, da sastavi fond za obnovu.

“Što više radimo sada, to ćemo manje morati učiniti u obnovi”, rekla je Odile Françoise Renaud-Basso, predsjednica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zajedničko izvješće ukrajinske vlade, Europske komisije i Svjetske banke u rujnu procjenjuje da su troškovi obnove i oporavka iznosili 349 milijardi dolara (322 milijarde eura), a ta brojka raste kako se rat produžuje.

Yulia Svyrydenko, prva potpredsjednica ukrajinske vlade i ministrica gospodarskog razvoja i trgovine, rekla je da su procjene sada bliže 1 trilijunu dolara.