Ukrajinski homoseksualci, lezbijke i transrodne vojne volonterke dodaju ozmaku jednoroga na svoje uniforme, točno ispod državne zastave.

Zakrpa je zamišljena kao otpor ruskoj retorici o denacifikaciji”i ruskoj retorici o odsutnosti homoseksualaca u vojnim snagama bivših sovjetskih republika.

Oznaka jednoroga postala je popularna među ukrajinskom LGBTQ zajednicom nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. Budući da u vojsci navodno nije bilo gay vojnika, homoseksualci su sarkastično odabrali mitološkog jednoroga kao svoj simbol.

Njemački Deutsche Welle (DW) izvijestio je prošlog ljeta da se sve veći broj ukrajinskih homoseksualaca u vojsci počeo javno deklarirati po pitanju svojeg seksualnog opredjeljenja. Čak i tada, homoseksualni ukrajinski vojnici mislili su da bi se identificiranjem mogli suprotstaviti ruskoj propagandi o fašistima koji upravljaju Kijevom.

Jedan od naših ciljeva je razotkriti laži ruskih propagandnih mitova koji tvrde da Ukrajinom vlada neonacistička hunta. Kako bi moglo biti govora o neonacistima u vojsci koja ima jedinice prilagođene homoseksualcima i u gdje gay i lezbijski aktivni i veteranski vojni članovi mogu izaći bez straha?“, rekao je Viktor Pylypenko, osnivač grupe pod nazivom Ukrajinski LGBT vojnici.

Slične osjećaje izrazile su i trupe „jednoroga“ koje su u utorak razgovarale za Reuters. Rekli su da „nije bilo agresije, nema maltretiranja“ kada su se dobrovoljno prijavili na frontu protiv ruskih osvajača, a njihovi zapovjednici rekli su da se homofobija neće tolerirati.