Ukrajinski ministar: „Ako nam ne pošalje oružje, borit ćemo se lopatama“

Foto: Sergei Supinsky

Ukrajina će se nastaviti boriti protiv Rusije čak i ako nema nikakvog oružja, pa bi Zapad trebao ubrzati svoje isporuke oružja Ukrajini ili biti odgovoran za smrt ukrajinskih vojnika, rekao je njemačkim medijima u nedjelju ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

“Ako ne dobijemo oružje, dobro. Tada ćemo se boriti lopatama. Ali mi ćemo se nastaviti braniti jer je ovo rat za našu egzistenciju”, rekao je Kuleba.

“Što prije dobijemo oružje, što prije bude poslano, više će nam dobroga učiniti. Ako dođu kasno, mi ćemo vam ipak biti zahvalni, ali tada će biti puno štete i mnogo ljudi će do tada pomrijeti”, dodao je.

To je iznio tijekom panel rasprave s voditeljicom političkog talk showa Anne Will. Na popisu gostiju u emisiji bila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te nekoliko njemačkih političara i političkih stručnjaka.

Kuleba je rekao da je rusko topništvo nadmašilo ukrajinsko u Donbasu 15:1, ponavljajući izjave koje je u posljednje vrijeme dalo nekoliko visokih ukrajinskih dužnosnika. Kijev ne može pobijediti s takvom neravnotežom snaga, rekao je ministar vanjskih poslova.

Zapadni političari koji smatraju da bi Kijev trebao učiniti ustupke Rusiji i pristati na rješavanje sukoba mirovnim sporazumom zbog loše situacije na bojnom polju, nisu u pravu, tvrdi Kuleba.