Ukrajinski ministar: „Ne razumijemo zašto nam Njemačka ne šalje svoje tenkove“

Foto: Philipp Schulze

Njemačka oklijeva isporučiti Ukrajini glavne borbene tenkove Leopard 2, rekao je u nedjelju ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba. Dodao je da Kijev ne razumije oklijevanje Berlina oko isporuka, s obzirom na vojnu potporu koja već ide Ukrajini.

Govoreći za informativni program Tagesschau, Kuleba je ustvrdio da se Njemačka obvezala Ukrajini poslati više isporuka oružja, koje, međutim, još uvijek neće uključivati tenkove koje je Kijev više puta tražio.

“Takva odluka još nije donesena, nikakva obećanja nisu dana. Ali radimo na tome”, rekao je.

Kuleba je zamjerio Berlinu zbog njegovog stava po tom pitanju, rekavši da ukrajinska vlada ne može shvatiti zašto Njemačka šalje topništvo, ali ne i tenkove. “Da budem iskren, ne razumijemo ovu liniju argumenata”, rekao je ministar, dodajući da nedostatak oružja znači da će sukob trajati duže, što ne odgovara interesima ni Ukrajine ni njezinih zapadnih podupiratelja.

Dužnosnik je dalje rekao da su Ukrajini potrebni generatori i transformatori kako bi preživjela zimu usred stalnih ruskih napada na nacionalnu energetsku infrastrukturu.

Rusija je počela gađati ukrajinska energetska postrojenja početkom listopada, optužujući Kijev za napad na strateški Krimski most.

Kuleba je istaknuo da je scenarij potpunog energetskog raspada Ukrajine realan, dodajući da ne očekuje masovni egzodus Ukrajinaca iz te zemlje. Ministar je rekao kako vjeruje da će ljudi bježati u ruralne krajeve “gdje imate priliku grijati se na drva”.

Ukrajinski dužnosnici u brojnim su prilikama kritizirali Njemačku jer nije poslala više vojne opreme. U nedjelju je Aleksej Makejev, kijevski izaslanik za Njemačku, okrivio nacionalne vlasti jer su odbile poslati američke protuzračne obrambene sustave Patriot u Ukrajinu. Također je pozvao Njemačku da ubrza druge isporuke oružja, tvrdeći da njegova zemlja “više nema vremena čekati oružje”.