Ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov u utorak je otvoreno ponudio Ukrajinu kao mjesto za testiranje naprednog oružja NATO-a protiv Rusije u online razgovoru s direktorom Euroazijskog centra Atlantskog vijeća.

Reznikov je rekao da je Ukrajina “u suštini poligon” za napredno oružje koje SAD i saveznici šalju u Ukrajinu. “Mnoga oružja sada se testiraju na terenu u stvarnim uvjetima bitke protiv ruske vojske, koja ima mnogo vlastitih modernih sustava”, rekao je.

Zapovjednik ukrajinske vojske dao je novu ponudu za više zapadnog oružja. “Zainteresirani smo za testiranje modernih sustava u borbi protiv neprijatelja i pozivamo proizvođače oružja da ovdje testiraju nove proizvode”, rekao je.

Jedan sustav naoružanja koji se prvi put koristi na bojnom polju u Ukrajini je poljski topnički sustav Krab koji je osigurala Varšava.

“Dakle, mislim da je ovo za naše partnere u Poljskoj, Sjedinjenim Državama, Francuskoj ili Njemačkoj dobra prilika za testiranje opreme. Dakle, dajte nam alate. Mi ćemo završiti posao i imat ćete sve nove podatke“, rekao je Reznikov.

Zapadni odgovor na rat u Ukrajini bio je blagodat za američke proizvođače oružja, koji zarađuju šaljući oružje u ratnu zonu, obnavljajući zalihe NATO-a i prodajući oružje europskim zemljama koje su odlučile povećati vojnu potrošnju.