Ukrajinski nuklearni veterani podigli uzbunu zbog prijetnje „novom černobilskom katastrofom“

Požar u okolici Pripyata | Foto: AP

Ukrajinski vatrogasci izvijestili su da su razine radijacije u zoni isključenja u Černobilu ovog tjedna postale 16 puta više od svoje normalne razine, jer divlji požar i dalje pustoši šume u okolici Pripyata. Požari otpuštaju radioaktivne elemente prethodno zarobljene u zemlji i biljkama u atmosferi, prenoseći ih u vjetar.

Ukrajinsko udruženje veterana atomske energije i industrije, koji čini skupina umirovljenih dužnosnika, uključujući nekoliko bivših šefova nuklearnih elektrana, proglasili su da je sektor nuklearne energije zemlje u kritičnom stanju i da postoji opasnost od „još jednog Černobila“.

U pismu kojeg su uputili predsjedniku Volodimiru Zelenskom, navodi se da Energoatom, operator ukrajinskih nuklearnih elektrana, već nekoliko mjeseci nema stalne menadžere koji bi trebali raditi na temelju odgovarajućih sigurnosnih dozvola nuklearnih regulatora. To, kažu, znači da „pravno, nitko nije odgovoran za sigurnost nuklearnih elektrana.

Je li stvarno slučaj da nam Černobil nije bio dovoljan, i pokušavamo to ponoviti opet?“ pitaju stručnjaci.

U pismu se također upozorava da se Energoatom suočava s kritičnim nedostatkom financijskih sredstava potrebnih za osiguranje sigurnog rada postrojenja i nabave goriva te upituju vlasti da li razumiju do čega bi moglo doći u slučaju prisilnog gašenja nuklearnih elektrana u zemlji. Pritom u Ukrajini polovica električne energije dolazi iz nuklearki.

Žaleći se, kako kažu, na stalne napore da se pojedinci bez znanja o nuklearnoj energiji postave na rukovodeće položaje u Energoatomu, umirovljeni radnici nuklearne industrije pitaju da li vlasti „shvaćaju da je sve to grubo kršenje međunarodnog režima nuklearne sigurnosti.

U konačnici, iz udruženja kažu da „ne traže“ niti podstiču, „ali inzistiraju na tome da vlasti“ zaustave praksu [vođenja Energoatoma od strane] vršitelja dužnosti, „zaustave financijsku diskriminaciju Energoatoma i spriječe da zemlja ode prema drugom Černobilu!

Apel su napisali visoki bivši dužnosnici industrije, među kojima su Vladimir Bronnikov, bivši direktor nuklearne elektrane Zaporizhia, Vladimir Korovkin, bivši direktor nuklearne elektrane Rivne, i Nikolaj Shteynberg, bivši glavni inženjer nuklearne elektrane u Černobilu.

Trenutno u Ukrajini rade četiri nuklearke s ukupno 15 reaktora.