„Ukrajinski poraz može dovesti do Trećeg svjetskog rata“, tvrdi poljski premijer

Foto: Clemens Bilan

Poraz Ukrajine mogao bi dovesti do Trećeg svjetskog rata, što znači da Njemačka i druge zemlje NATO-a moraju pojačati snage i poslati Kijevu više oružja, ustvrdio je u ponedjeljak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Govoreći u Berlinu na proslavi 50-godišnjice karijere njemačkog političara Wolfganga Schaublea, Morawiecki je inzistirao da Njemačka mora dopustiti isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini. Poljska i Finska obećale su Kijevu tenkove, ali trebaju službeno njemačko dopuštenje da ih stvarno predaju.

“Danas se Ukrajinci bore ne samo za svoju slobodu, već i za obranu Europe”, inzistirao je Morawiecki. “Pozivam njemačku vladu da djeluje odlučno i isporuči Ukrajini sve vrste oružja.”

“Poraz Ukrajine mogao bi postati uvod u Treći svjetski rat, tako da danas nema razloga za blokiranje podrške Kijevu i odgađanje stvari na neodređeno vrijeme”, dodao je.

Poljski premijer također je govorio o “prolijevanju ukrajinske krvi” kako bi se spriječio, kako je tvrdio, ruski napad na druge zemlje EU. Prošli tjedan, ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov rekao je u intervjuu da Ukrajina prolijeva krv kako bi izvršila “NATO-ovu misiju”, tako da bi je blok predvođen SAD-om trebao opskrbiti oružjem.

Njemačka ima oko 110 tenkova Leopard koje bi potencijalno mogla predati Ukrajini – 88 od kojih su stari Leopard 1 – ali njihovo stvarno osposobljavanje koštalo bi stotine milijuna eura i trajalo bi oko godinu dana, tvrdi izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger.