Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky osudio je međunarodne korporativne medije i svjetske čelnike poput predsjednika Joea Bidena zbog toga što su javno predviđali skori rat s Rusijom, navodeći da je panika izazvana tim izjavama Ukrajinu koštala 12,5 milijardi grivna (oko 437 milijuna dolara) stranih ulaganja.

Zelensky je proveo gotovo sat i pol s novinarima na tiskovnoj konferenciji u Kijevu u petak nakon kontroverznog telefonskog razgovora s predsjednikom Bidenom u četvrtak navečer. Dok su službena očitavanja i iz Washingtona i iz Kijeva opisivala poziv kao produktivan i prijateljski, izvješće CNN-a temeljeno na anonimnim izvorima opisalo je poziv kao frustrirajuć i zamoran, sadržavajući uznemirena upozorenja Bidena da će Kijev biti „prepušten sam sebi“ i ogorčene zahtjeve Zelenskog Bidenu da se smiri.

I Bijela kuća i ured ukrajinskog predsjednika odbacili su izvješće CNN-a, a sam Zelensky je tijekom tiskovne konferencije više puta izrazio zahvalnost Bidenu ne osvrćući se na trenutne izazove za koje je izvješće CNN-a tvrdilo da postoje u vezi.

Zelensky je rekao novinarima da je proveo veći dio razgovora naglašavajući Bidenu da bi priopćavanje svijetu da će Rusija neminovno napasti Ukrajinu – nešto za što je Kijev u više navrata izjavio da postoji malo materijalnih dokaza – moglo dovesti do ekonomske devastacije u zemlji.

Spomenuo sam to predsjedniku Bidenu… moramo stabilizirati ekonomiju naše zemlje zbog onih signala koji govore da će sutra biti rata”, rekao je Zelensky, „jer su te signale slali čak i čelnici cijenjenih zemalja, ponekad i nediplomatskim jezikom! Oni govore: ‘Sutra je rat’.

To znači panika na tržištu, panika u financijskom sektoru… koliko to košta našu zemlju?” upitao je Zelenski.