Ukrajinskim izbjeglicama u Švedskoj rečeno da se ne oblače oskudno kako ne bi izazivale imigrante

Ukrajinskim ženama izbjeglicama koje žive u smještaju za azil u Švedskoj rečeno je da se odijevaju skromnije kako ne bi provocirale muškarce iz drugih kultura koji također žive u smještaju.

Ukrajinke koje žive u azilskom smještaju Galaxen u općini Olofström dobile su pravila odijevanja od strane onih koji vode smještaj i rekli su im da odijevanje na određene načine može isprovocirati muškarce iz drugih kultura, rekla je Gitana Bengtsson, koja je povezala izbjeglice s lokalnim sklonište za žene nakon što je saznala za situaciju.

Bengtsson je o situaciji u azilskom smještaju razgovarala za radio Sveriges Radio rekavši: “Razgovarala sam sa ženom iz skloništa za žene u Olofströmu i rekla je da idemo tamo i da imamo sastanak, ili da imamo informativni sastanak za žene. Tako da ako su izložene, mogu nazvati, trebali bi se osjećati sigurno.”

Prema njenim riječima, ženama je rečeno da ne nose odjeću koja otkriva njihovu kožu, kao što su kratke hlačice ili suknje, te je rečeno: “Kada bi te žene živjele u gradu, nitko im ne bi govorio kako da se oblače.”

Annika Sjöstedt, potpredsjednica Općinskog izvršnog odbora i članica Socijalista, rekla je za Sveriges Radio da je ranije ovog tjedna razgovarala s izvršnim direktorom smještaja i da je problem bio nesporazum oko stanara koji su nosili bikinije u blagovaonici soba.

Incident je uslijedio nakon izvješća u ožujku da su Ukrajinke koje žive u švedskom azilantskom smještaju maltretirali muškarci migranti koji su pokušali silom ući u njihov smještaj, uključujući jednu ženu koja je spavala u svojoj sobi sa svojom djecom.

“Ne želim živjeti ovdje jer se bojim”, rekla je jedna od Ukrajinka i dodala: “Nije previše opasno kao u mojoj zemlji, ali je također opasno.”