Ukrajinci se predomislili – ipak ne žele pregovore s Rusijom

Glavni ukrajinski predsjednički savjetnik Mykhaylo Podolyak nazvao je prijedloge da bi se njegova zemlja trebala uključiti u mirovne pregovore s Rusijom “čudnima”, odbacivši u nedjelju bilo kakve potencijalne razgovore – zaokret od pomirljivijeg jezika koji je njegov šef, predsjednik Volodymyr Zelenski, počeo usvajati ovog mjeseca.

Zelenski je u listopadu objavio dekret kojim proglašava da su pregovori s ruskom vladom “nemogući” sve dok je Vladimir Putin predsjednik te zemlje. Međutim, do sredine studenoga, tijekom pojavljivanja na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, Zelenski je pozivao prijateljske nacije da izvrše pritisak na Rusiju da se uključi u pregovore o okončanju rata. Izbacivanje ruskih snaga iz Hersona, južne regije koju je Putin “anektirao”, proglasio je “početkom kraja rata”.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhaylo Podolyak rekao je za Agence France-Presse (AFP) u primjedbama objavljenim u nedjelju da su pozivi na razgovore kada se činilo da njegova zemlja napreduje na bojnom polju bili “malo čudni”.

“Kada imate inicijativu na bojnom polju, pomalo je čudno primati prijedloge poput: ‘Ionako nećete moći sve učiniti vojnim sredstvima, morate pregovarati’, navodno je rekao Podolyak, tvrdeći da razgovori nakon oporavka Hersona značilo bi da Ukrajina “mora kapitulirati pred zemljom koja gubi”.