Umjetna maternica – novitet u spašavanju prerano rođene djece

Znanstvenici su uspjeli razviti i testirati umjetnu maternicu koja bi trebala biti sposobna održavati na životu prerano rođenu djecu. U trenutnoj fazi testiranja umjetna maternica se koristi za održavanje na životu i daljnji razvoj janjadi kao testnih subjekata.

Janje rođeno u stadiju koji bi kod ljudi bio 23. tjedan trudnoće, nalazi se u takozvanoj „biovreći“, koja ima ulogu maternice i inkubatora za razdoblje do četiri tjedna nakon prvotnog, preranog porođaja.

Biovreća sastoji se od tri dijela: Arterovenozni sklop koji služi za protok krvi, ali u potpunosti se oslanja na rad srca zbog potreba pravilnog razvoja; zatim zatvoreni sterilni prostor s tekućinom u kojoj se plod i nalazi, koji štiti plod od vanjskih utjecaja; te poseban umjetni sustav koji oponaša funkcije pupčane vrpce.

Znanstvenici se nadaju da će ovaj novitet biti od velike pomoći u spašavanju života prerano rođenih novorođenčadi koja se rode između 23. i 28. tjedna trudnoće. Ispitivanja s ljudskim subjektima mogla bi se započeti u roku od tri godine.