Ujedinjeni narodi glasovali su u četvrtak o održavanju samita o pandemiji COVID-19 u prosincu, kako bi zahtijevali kolektivnu akciju na globalnom širenju koronavirusa i njegovim učincima na društva, gospodarstva, radna mjesta, globalnu trgovinu i putovanja, izvijestio je Associated Press.

Sastanak će se održati 3. i 4. Prosinca prema rezoluciji koju je Generalna skupština donijela glasovanjem 150:0 uz suzdržavanje Izraela, Sjedinjenih Država i Armenije. Uključit će raspravu koju će voditi šef Svjetske zdravstvene organizacije i bivši član komunističke terorističke skupine Tedros Adhanom Ghebreyesus, uz prethodno snimljene govore šefova država i vlada 193 tima UN-a, palestinskog promatrača i Svete Stolice.

Cilj rezolucije je prepoznati potrebu za globalnim odgovorom na pandemiju „koja je usmjerena na ljude, rodno odgovorna, uz puno poštivanje ljudskih prava, višedimenzionalna, koordinirana, uključiva i inovativna, utemeljena na jedinstvu, solidarnosti i multilateralnosti suradnja“.

Predsjednik skupštine Volkan Bozkir nazvao je sjednicu „povijesnim trenutkom“, ali je kasnije dodao da „ako išta, to je zakašnjeli prvi korak“.

Kasnije ovog mjeseca, od 21. do 22. studenog održat će se virtualni samit tijekom kojeg će se UN zalagati za bolju koordinaciju, uz traženje „garancije“ da bilo koje cjepivo protiv koronavirusa bude proglašeno „javnim dobrom“, osim što bi trebalo biti dostupno i pristupačno globalnoj populaciji.