UN: Deportacija ekstremista u suprotnosti je sa Konvencijom o statusu izbjeglica

Press conference : Mr. Christof Heyns, Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions, and Mr. Ben Emmerson, Special Rapporteur on the promotion and protection of human rights while countering terrorism.

Press conference : Mr. Christof Heyns, Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions, and Mr. Ben Emmerson, Special Rapporteur on the promotion and protection of human rights while countering terrorism.

U govoru kojim se obrušio na odluke nekih europskih vlada da pojačaju nadzor nad svojim granicama, te deportiraju osobe za koje se smatra da predstavljaju sigurnosni rizik, predstavnik UN-a za borbu protiv terorizma, Ben Emmerson, posebno je kritizirao odluku Velike Britanije da ne prima imigrante za koje se ustanovi da mogu predstavljati sigurnosni rizik.

Naputak britanske vlade o procjeni statusa tražitelja azila govori sljedeće: „Ekstremističko ponašanje: gdje ima dokaza da je izbjeglica ili netko usko povezan s njom, prakticirala nedopustivo ponašanje (u Velikoj britaniji ili izvan nje) koje se smatra štetnim za društvo ili potkopava britanske vrijednosti, tada se njezin statust tražitelja azila mora revidirati.

Emmerson, koji je specijalni izvjestitelj UN-a za „zaštitu ljudskih prava pri borbi protiv terorizma“ od 2011. godine, izjavio je: „Velika Britanija je donijela zakon kojim se omogućuje revizija i ukidanje statusa izbjeglice ako se za osobu smatra da pokazuje ekstremističko ponašanje, ili ako njezino ponašanje nije u skladu sa britanskim vrijednostima. Ovakav zakon u suprotnosti je sa odredbama Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine.

Emmerson nastavlja: „Poveznica između preseljenja ljudi i rizika za nacionalnu sigurnost u zemljama u koje dolaze je u mnogim zemljama neodgovorno prenaglašena, te se izbjeglice koriste za stvaranje straha u javnosti glede terorizma. Strah je neutemeljen, i nema poveznice između terorizma i imigrantskog vala u Europu.

toybox1

Unatoč tome što je očito da poveznice postoje, te da smo svakodnevno suočeni sa vijestima koje to potvrđuju (usprkos tome što većina velikih medija pokušava to sakriti radi interesa svojih nalogodavaca), Emmerson ustraje na toj svojoj tvrdnji.

No, istini za volju, dotične vlade, u ovom slučaju britanska, ni na koji način nisu zabranile prijem novih izbjeglica, već su samo dale naputak da osobe koje dolaze u zemlju kao tražitelji azila, a za koje se ustanovi da predstavljaju prijetnju po sigurnost britanskih građana, moraju biti detaljnije analizirani i njihov zahtjev za azil pomnije revidiran. Čak niti u tom slučaju ne znači da će njihov zahtjev biti odbijen, već samo revidiran.

Emmerson na posljetku svega zaključuje da su mjere poput „uzimanja otisaka, te kriminalizacije ilegalnog prelaska granice“ nedopustive i predstavljaju kršenje ljudskih prava.  Apsurdno, doista, ali eto, to nam poručuje predstavnik UN-a, a tko smo mi, obični podanici, da tome protuslovimo?

Izvor: Breitbart, Tribun