Tim istražitelja UN-a otkrio je da su i ukrajinski i ruski ratni zarobljenici bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju od strane svojih otmičara. Izvješće se temelji na intervjuima tijekom proteklih nekoliko mjeseci sa 159 ratnih zarobljenika, uključujući 20 žena koje drži Ruska Federacija i 175 muških zarobljenika koje drži Ukrajina.

Istražitelji izvješćuju da im je samo Ukrajina odobrila povjerljivi pristup ruskim ratnim zarobljenicima u mjestima internacije. Kažu da im Rusija nije omogućila sličan pristup, pa su obavili razgovore s ukrajinskim ratnim zarobljenicima nakon njihovog oslobađanja.

Govoreći iz Kijeva, šefica UN-ove promatračke misije za ljudska prava u Ukrajini, Matilda Bogner, rekla je da su ukrajinski ratni zarobljenici njezinom timu rekli da su pretučeni odmah po zarobljavanju. Nekima su opljačkane osobne stvari.

Kad su stigli u određene ruske centre za interniranje, Bogner je primijetio da su zarobljenici rekli da su bili izloženi dugotrajnim premlaćivanjima, prijetnjama, napadima pasa, da su ih svlačili i stavljali u stresne položaje.

Bogner je rekao da je misija primila informaciju da je devet ratnih zarobljenika umrlo tijekom ovih takozvanih procedura prijema od sredine travnja. Rekla je da njezin tim sada radi na potvrđivanju ovih prijavljenih smrti.

“Velika većina onih s kojima smo razgovarali rekla nam je da su tijekom zatočeništva bili mučeni i zlostavljani”, rekla je. “Mučenje i zlostavljanje nisu korišteni samo kako bi se ratni zarobljenici prisilili da daju vojne podatke ili izjave o navodnim zločinima. Oni su, rekli su nam sagovornici, svakodnevno korišteni za zastrašivanje i ponižavanje.”

Bogner je rekao da je misija UN-a dokumentirala slučajeve ruskih ratnih zarobljenika koji su bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju od strane pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. Prema Bogneru, neki od muškaraca rekli su da su ih udarali šakama i nogama nakon što su se predali i kada su ih ispitivali. Drugi su rekli da su ih ukrajinski službenici za provođenje zakona ili vojno osoblje koje ih je čuvalo izboli nožem ili im dali električni šok.

“Bilo je tvrdnji, vjerodostojnih tvrdnji o pogubljenjima po kratkom postupku koje su izvršile ukrajinske oružane snage”, rekla je. “To se dogodilo ranije u sukobu. Vlasti, ukrajinske vlasti otvorile su istrage o tim optužbama. Ali do sada nismo vidjeli napredak u istragama.”