UN izabrao Saudijsku Arabiju u Komisiju za položaj žena

UN-ovo Vijeće za socijalna i ekonomska pitanja izglasalo je da se Saudijska Arabija uključi u rad Komisije za položaj žena, tijekom četverogodišnjeg mandata koji bi trebao započeti 2018. godine, unatoč tome što je ta zemlja poznata po krajnje diskriminatornom odnosu prema ženama.

Hillel Neuer, direktor UN Watcha iz Ženeve, izrazio je svoje zgražanje ovom odlukom: „Izbor Saudijske Arabije da se uključi u tijelo koje štiti prava žena je kao da ste piromana postavili za zapovjednika vatrogasne postrojbe, to je apsurdno.

Svaka Saudijka mora imati muškog skrbnika koji umjesto nje donosi sve važne odluke, kontrolirajući njen život od rođenja do smrti. U Saudijskoj Arabiji žene čak ne smiju ni voziti automobil.

Prema njegovim riječima, SAD, vjerni saveznik Saudijske Arabije, forsirao je glasanje o izboru, umjesto ustaljene prakse da se odabir sprovede među samim članicama iz te regije. Glasanje se održalo iza zatvorenih vrata, tako da nije poznato koje su sve zemlje glasale za ovu apsurdnu odluku da Saudijci kao notorni kršitelji prava žena budu izabrani u komisiju.

No, prema izjavi Hillela Neuera, on smatra da je na temelju broja glasova bilo neophodno da i barem pet država članica Europske Unije glasa za izbor Saudijske Arabije, što samo dokazuje da je lažni altruizam Zapada obična varka, a ono što je bitnije su političke spletke i pogodovanja.

Autor: Tribun