Ujedinjeni narodi kritizirali su Švedsku zbog povećanja broja pritvaranja maloljetnika, kako su otkrili statistički podaci švedskog tužiteljstva.

U Švedskoj se pritvor maloljetnika općenito koristi samo onda kada vlasti nemaju na raspolaganju druga rješenja, ali unatoč tome, u posljednjih godinu dana došlo je do porasta broja uhićenja nakon čega je slijedio pritvor, javlja Sveriges Radio.

Pučki pravobranitelj za djecu (BO) kaže da se nadaju da će se situacija promijeniti, ističući izvješće u kojem se navodi: „Kada smo se susreli s djecom 2013. godine, bili su izolirani 22 ili više od 24 sata dnevno; to treba izjednačiti s mučenjem prema UN-u.

Tužiteljica Sara Stolper izjavila je: „U slučajevima u kojima je potrebno uhićenje, upravo u slučajevima kada postoji mlada osoba koja može utjecati na istragu, često nema alternative jamstvu da osoba neće kontaktirati druge osumnjičene osobe ili svjedoke.

Studija iz 2018. godine, koju je objavila Švedska uprava za radno okruženje, također je otkrila da su švedske škole postale krcate nasiljem i kriminalom. Studija je pokazala da su se u razdoblju od 2012. do 2017. godine nasilni incidenti u osnovnim i srednjim školama udvostručili.

Samo u prvih deset mjeseci 2018. godine istraživanje je otkrilo 544 izvješća o nasilnim incidentima u usporedbi s 474 u razdoblju prethodne godine.

Prošlog mjeseca, otkriveno je da će švedska vlada želi povećati plaću za nastavnike koji rade u takozvanim „ranjivim područjima“, koja se obično nazivaju zonama zabrane kretanja.

Povećanje „plaće u slučaju opasnosti“ osmišljeno je kako bi se nastavnici potaknuli na rad u područjima koja imaju višu stopu kriminala i veću stopu nezaposlenosti od nacionalnog prosjeka.


Švedska idila: Vlasti će dodatno plaćati učitelje da rade u „no-go zonama“