Novi šef UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), Jim Skea, upozorio je da nije od pomoći implicirati porast globalne temperature od 1,5 stupnjeva Celzijusa kao egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu, izjavljujući da apokaliptične poruke samo “paraliziraju” javnost i ne uspijeva ih motivirati da zaštite planet.

Skea je govorio manje od 48 sati nakon što je šef UN-a Antonio Guterres iznio neke od svojih najstrašnijih klimatskih retorika do sada, izjavljujući da je “doba globalnog zatopljenja završila, da je stigla era globalnog kuhanja”.

Britanski akademik i profesor na Imperial Collegeu u Londonu iskoristio je dvije njemačke novinske kuće tijekom vikenda kako bi uputio svoju molbu bučnijim klimatskim katastrofičarima.

Prema Deutsche Welleu (DW), njemačkoj javnoj, državnoj međunarodnoj radioteleviziji, Skea je bio izravan u svom pozivu na smirenost dok se snalazio u svojoj novoj ulozi.

Mediji su rekli da je tijekom razmjene s tjednikom Der Spiegel, u intervjuu prvi put objavljenom u subotu, Skea upozorio da se ne pridaje prevelika vrijednost trenutnom zamišljenom cilju međunarodne zajednice da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa u usporedbi s predindustrijskom erom.

“Ne bismo trebali očajavati i pasti u stanje šoka” ako se globalne temperature povećaju za ovoliki iznos, navodno je rekao.

Ovaj 69-godišnjak, koji je uključen u rad IPCC-a od njegova osnutka 1990-ih, ne vidi nikakvu korist u stalnom plašenju ljudi.

“Ako neprestano šaljete poruku da smo svi osuđeni na izumiranje, onda to paralizira ljude i sprječava ih da poduzmu potrebne korake kako bi se uhvatili u koštac s klimatskim promjenama”, rekao je.

“Svijetu neće doći kraj ako se zagrije za više od 1,5 stupnjeva”, rekao je Skea za Der Spiegel. “Bit će to ipak opasniji svijet.”