UN-ovi mirotvorci nisu reagirali dok su pobunjenici u Sudanu silovali humanitarce

57f60d42c46188b51a8b45cb

11. srpnja ove godine, stotinjak pobunjenika napalo je humanitarni kamp međunarodnih volontera u Jubi, Južni Sudan. Pritom su grupno silovali barem pet međunarodnih volontera, fizički i seksualno napastovali još njih desetak, te ubili lokalnog novinara.

Iako se u blizini nalazi baza mirovnih snaga UN-a, te je više postaja i odjela primilo obavijest o napadu nedugo nakon njegovog početka, uz što je stigla i naredba o angažiranju snaga za brzo djelovanje, niti jedan vojnik UN-a nije izašao iz UN-ove baze.

U izvješću stoji da nitko iz kontingenta nije želio reagirati, unatoč tomu što je dobivena dozvola za prolaz kroz punktove južnosudanske vojske uz pomoć lokalnih vlasti. U bazi su se nalazili kineski i etiopski kontingent.

Civilne udruge napominju da ih ovaj slučaj nije iznenadio. Navodno se u veljači dogodio sličan incident, kada mirotvorci iz Etiopije, Indije i Ruande nisu reagirali već su samo gledali dok su vladine snage napadale civilnu sigurnu zonu u gradu Malakalu, pritom ubivši tridesetak i ranivši stotinjak civila.

Izvor: RT