Ujedinjeni Narodi upozorili su vlade svih zemalja da ako se ne budu držale obveza iz Pariškog sporazuma, svijet će zadesiti „masovni pomor“, a veliki dio planeta postati će nenastanjiv.

UN-ovo izvješće navodi da ako do 2030. godine ne postignemo smanjenje emisije stakleničkih plinova za 7,6 posto, posljedice za čovječanstvo će biti „katastrofalne“.

Već deset godina izvješća o emisijama plinova zvone na uzbunu, a u tih deset godina svijet je samo povećao emisiju istih“, objasnio je generalni tajnik UN-a António Guterres.

Zanemarivanje ovih upozorenja i nepoduzimanje drastičnih mjera za uklanjanje emisije plinova značiti će nastavak pojave smrtonosnih i katastrofalnih vrućina, oluja i zagađenja.

Nalazimo se na opasnoj točki, idemo prema putu ka povećanju temperature od 3 stupnja Celzijeva, to će donijeti masovni pomor i veliki dijelovi planeta postati će nenastanjivi.

UN u svojem izvješću također naglašava da „zelena tehnologija, obnovljivi izvori energije i električni prijevoz postaju sve jeftinija riješenja“, te čak tvrdi da su „na većini mjesta vjetar i sunce postali najjeftiniji izvori energije“.

Nažalost, da je to doista istina, te da su spomenuti izvori energije doista pouzdani i jeftini kako se proklamira, sigurno ne bi nitko trebao nagovarati vlade raznih zemalja na ulaganje u „zelene“ tehnologije, već bi to učinio sam zakon tržišta.

UN pritom ne spominje u kojem obliku će se dogoditi taj strašan pomor, niti koja će to područja postati nenastanjiva. Ali nema veze, bitno da se diže panika, a uz nju i pokoji porez koji će puniti nečije džepove.