UN od suda traži mišljenje o izraelskoj okupaciji Palestine, Izraelci poručili da ih nije briga za sud

Opća skupština Ujedinjenih naroda odobrila je rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži službeno pravno mišljenje o posljedicama izraelske okupacije Zapadne obale i Gaze koja je u tijeku. Usvojenu u petak, palestinski su čelnici ovu mjeru označili kao prvi korak prema izraleske odgovornosti.

Rezolucija traži od ICJ-a da savjetuje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske “okupacije, naseljavanja i aneksije” palestinskih teritorija, “uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa grada Jeruzalema, i iz srodnih diskriminirajućih zakona i mjera.” Sud bi trebao objasniti kako određene izraelske politike i radnje “utječu na pravni status okupacije” i postaviti pravne posljedice koje bi mogle proizaći – ne samo za Izrael nego i za UN i njegove članice.

Rezolucija je usvojena uz podršku 87 zemalja. 26 glasova protiv, a 53 zemlje bile su suzdržane.

Iako bi presude ICJ-a trebale biti obvezujuće, nepostojanje mehanizma provedbe znači da čak i ako donese presudu protiv Tel Aviva, promjena je malo vjerojatna. Godine 2004. ICJ je presudio da je ‘sigurnosni zid’ koji je Izrael izgradio kroz Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem nezakonit i da predstavlja de facto aneksiju palestinske zemlje, zahtijevajući da se struktura sruši i da se Palestincima isplati odšteta. Generalna skupština UN-a čak je donijela rezoluciju kojom se od Izraela traži da se pridržava odluke ICJ-a. Zid i dalje stoji.

Novoizabrani izraelski premijer Netanyahu komentirao je rezoluciju, poručivši da se Izrael neće pridržavati nikakvih rezolucija koje ne idu njemu u korist.

“Židovski narod nije okupator u vlastitoj zemlji niti okupator u našoj vječnoj prijestolnici Jeruzalemu i nikakva rezolucija UN-a ne može iskriviti tu povijesnu istinu”, rekao je Netanyahu u video poruci, dodajući da Izrael nije obvezan “prezira vrijednom odlukom”.

Autor: Ivica Mandekić