Nastavak izraelske okupacije palestinskog teritorija i diskriminacija Palestinaca ključni su uzroci stalnih napetosti, nestabilnosti i odugovlačenja sukoba u regiji, prema prvom izvješću Nezavisnog međunarodnog istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda o okupiranim palestinskim teritorijima.

Komisija je također primijetila da nekažnjivost potiče povećanu ogorčenost među palestinskim narodom. Identificirao je prisilno raseljavanje, prijetnje prisilnim preseljenjem, rušenje, izgradnju i širenje naselja, nasilje naseljenika i blokadu Gaze kao čimbenike koji doprinose ponavljajućim ciklusima nasilja.

“Nalazi i preporuke relevantne za temeljne uzroke bile su u velikoj mjeri usmjereni prema Izraelu, što smo uzeli kao pokazatelj asimetrične prirode sukoba i stvarnosti jedne države koja okupira drugu”, Navanethem Pillay, predsjednik Komisije, rekao je.

Komisija je objavila svoje izvješće na 18 stranica nakon što je izvršila ocjenu preporuka prethodnih istražnih komisija i misija za utvrđivanje činjenica, kao i drugih mehanizama Ujedinjenih naroda i vlastitih saslušanja.

Komisija je poduzela dvije misije u Ženevu i jednu u Jordan, te održala konzultacije s raznim sudionicima, uključujući izraelske i palestinske organizacije civilnog društva.

“Također smo otkrili da ove preporuke većinom nisu provedene, uključujući pozive da se osigura odgovornost za izraelsko kršenje međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima i neselektivno ispaljivanje raketa palestinskih oružanih skupina na Izrael. Upravo taj nedostatak provedbe zajedno s osjećajem nekažnjivosti, jasnim dokazima da Izrael nema namjeru okončati okupaciju i trajna diskriminacija Palestinaca leži u srcu sustavnog ponavljanja kršenja na oba okupirana palestinska teritorija, uključujući Istočni Jeruzalem i Izrael”, dodala je gospođa Pillay.

Komisija se u svom izvješću usredotočila na nalaze i preporuke izravno povezane s temeljnim uzrocima ponavljajućih napetosti, nestabilnosti i odugovlačenja sukoba. Prema njegovoj ocjeni, ključne preporuke nisu provedene i to leži u središtu sukoba. Komisija je identificirala nekoliko sveobuhvatnih pitanja koja su u srži većine preporuka, uključujući neuspjeh Izraela da poštuje zakone i običaje ratovanja, uključujući one o zaraćenoj okupaciji, kršenja i zlouporabe individualnih i kolektivnih prava, te nedostatak odgovornosti.

“Naš pregled nalaza i preporuka prijašnjih mehanizama i tijela UN-a jasno ukazuje da je okončanje okupacije Izraela, u potpunom skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti, i dalje ključno za zaustavljanje trajnog ciklusa nasilja. Tek s prestankom okupacije svijet može početi preokrenuti povijesne nepravde i krenuti prema samoopredjeljenju palestinskih naroda”, istaknuo je povjerenik Miloon Kothari.

Povjerenik Chris Sidoti dodao je: “Izrael očito nema namjeru okončati okupaciju. Zapravo, uspostavio je jasne politike kako bi osigurao potpunu trajnu kontrolu nad okupiranim palestinskim teritorijem. To uključuje promjenu demografije ovih teritorija kroz održavanje represivnog okruženja za Palestince i povoljnog okruženja za izraelske doseljenike. Izraelske politike i akcije stvaraju palestinsku frustraciju i dovode do osjećaja očaja. Oni potiču ciklus nasilja i odugovlačenje sukoba.”