UN-ov tim zadužen za istraživanje navodnih kršenja ljudskih prava u Venezueli optužio je dužnosnike te zemlje za zločine protiv čovječnosti, tvrdeći da su vladine sigurnosne snage izvršile ozbiljna kršenja po nalogu predsjednika Nicolasa Madura.

Predstavljeno u utorak, izvješće o utvrđivanju činjenica temelji se na gotovo 250 intervjua s državljanima Venezuele, uključujući 50 bivših dužnosnika, i optužuje Madura za poduzimanje usklađenih akcija za represiju nad svojim političkim protivnicima.

U izvješću se također tvrdi da su vlasti poduzele malo radnji protiv navodnih kršitelja prava, rekavši da vlada “nije uspjela pozvati počinitelje na odgovornost i pružiti odštetu žrtvama”.

Oporbene osobe, uključujući studente, novinare i djelatnike nevladinih organizacija, često su meta uhićenja, ponekad prema osobnim uputama Diosdada Cabella, visokog dužnosnika koji vodi vladajuću Ujedinjenu socijalističku stranku Venezuele (PSUV), priopćio je UN.

Misija za utvrđivanje činjenica tvrdi da je dokumentirala 122 slučaja “mučenja, seksualnog nasilja i/ili drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja” od strane Glavnog vojnog protuobavještajnog odjela Venezuele (DGCIM).

Caracas, koji je odbacio slične optužbe u prošlosti, tek treba odgovoriti na najnovije izvješće UN-a.