Bijesna Michelle Bachelet, visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava, osudila je planove Nigerije za kastriranje silovatelja i pogubljenje pedofila kao „drakonske“.

Guverner nigerijske države Kaduna prije dva mjeseca potpisao je zakon u kojem se kaže da će muškarci osuđeni za silovanje biti podvrgnuti kirurškoj kastraciji – a oni koji su proglašeni krivima za silovanje djeteta mlađeg od 14 godina bit će pogubljeni.

Sada je Bachelet, bivša predsjednica Čilea, izrazila bijes zbog prijedloga.

Koliko god bilo primamljivo izricati drakonske kazne onima koji izvršavaju takva čudovišna djela, ne smijemo si dopustiti da počinimo daljnja kršenja“, rekla je.

U izjavi u vezi s usvajanjem zakona u Nigeriji, Bachelet je rekla da je glavni argument za uvođenje smrtne kazne odvraćanje od silovanja. Tvrdila je da je pogrešno uvjerenje da kazna sprječava seksualne napade.

Ona tvrdi da „izvjesnost kazne, a ne njezina ozbiljnost, odvraća od zločina.

Kazne poput kirurške kastracije i bilateralne salpingektomije neće riješiti niti jednu prepreku pristupu pravdi, niti će služiti preventivnu ulogu“, ustvrdila je Bachelet.

Kirurška kastracija i salpingektomija krše apsolutnu zabranu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.“

Tijekom posljednjih razdoblja karantene, broj prijavljenih slučajeva silovanja u Nigeriji dramatično je porastao. Od ožujka do srpnja Nigerija je dokumentirala 717 slučajeva silovanja i 7170 neprijavljenih silovanja širom zemlje. Za usporedbu, nigerijski Zavod za statistiku rekao je da je za 2017. prijavljeno preko 2.200 slučajeva silovanja i seksualnih napada.

Unatoč nedavnom porastu broja slučajeva silovanja, Nigerija već dugo pati od visoke stope seksualnog nasilja. „Svaka četvrta djevojčica i deset posto dječaka žrtve su seksualnog nasilja“ u Nigeriji, izvijestio je UNICEF.