UN-ov povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi izjavio je kako je prikazivanje ilegalne imigracije u Europu kao problema zapravo „opasno.“ Pritom je inzistirao da se masovni priljev imigranata iz svih zemalja, uključujući i one u kojima nema rata, gleda kao „izvor napretka i blagostanja.

Grandi tvrdi da je „iskrivljena“ politička diskusija o ovoj temi navodno dovela Europu do toga da je postala „opsjednuta“ imigrantskom krizom koja „ne postoji.“ Pritom je europske političare da se prestanu prepirati „oko nekoliko brodova“, stoji u intervjuu za list Handelsblatt.

Imigracija je bila izvor napretka i blagostanja otkako su prvi ljudi počeli migrirati,“ tvrdi Grandi, ističući da je težnja političara da ovaj fenomen prikažu kao „veliki problem“ zapravo „nesretan“ događaj jer jača argument europskih naroda da se opiru masovnoj imigraciji.

Stalno problematiziranje imigracije potiče atmosferu straha i ponekad čak i neprijateljstva, što je vrlo opasno i rezultira zlobnim krugom gdje užarena atmosfera jača protivnike migracije, a što zauzvrat otežava pronalaženje rješenja,“ izjavio je Grandi.

Pored svega, Grandi je u potpunosti odbio sugestiju da se imigrantima pošalje pomoć u zemlje iz kojih dolaze: „Oprostite, ali to je pogrešna debata jer 90 posto svjetskih izbjeglica već se nalazi u tim regijama.

UNHCR priznao: Manje od 3 posto imigranata koji su došli u Italiju 2016. su stvarne izbjeglice

U konačnici, Grandi je priznao kako se većinom radi o ekonomskim imigrantima tvrdeći da bi EU „trebala stvoriti načine za legalni dolazak ekonomskih imigranata u Europu, a ne da opterećuju sustav azila.

Interesantno je da Grandi ne spominje masovni porast silovanja, terorističke napade, masovni rast kriminala, getoizaciju i druga „blagostanja“ koje je donijela masovna imigracija u Europu, pa se tako čini kao da čitamo riječi osobe koja ili ima problema sa nekim oblikom šizofrenije ili jednostavno živi u nekoj drugoj dimenziji.

Licemjerje i dvostruka mjerila također su sveprisutni običaj pro-imigracijskih aktivista, pa je i Grandi zaboravio spomenuti da UN već godinama vraća čitavu svitu imigranata u zemlje iz kojih mnogi još uvijek dolaze pod izlikom „bijega od progona i ratova.“

Pod okriljem UN-a u sigurni Afganistan vraćeno 650.000 izbjeglica iz Pakistana