UN: Ove godine izraelske snage ubile su 32 Palestinca, uključujući 6 djece

Foto: Jaafar Ashtiyeh / AFP

Ove godine vjerojatno će biti najveći broj Palestinaca ubijenih od strane izraelskih snaga na Zapadnoj obali, upozorio je mirovni izaslanik UN-a za Bliski istok. UN-ova humanitarna agencija prati broj mrtvih.

“Do sada je 2022. na putu da bude najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali otkako je Ured za koordinaciju humanitarnih poslova počeo sustavno pratiti palestinske žrtve 2005. godine”, rekao je Tor Wennesland na brifingu za Vijeće sigurnosti UN-a. u petak.

Dodao je da će se “ionako eksplozivna situacija” samo pogoršati ako ne dođe do povratka političkom dijalogu.

“Pozivam izraelsko i palestinsko vodstvo da prepoznaju problem i da poduzmu potrebne korake za ponovno uspostavljanje mira”, rekao je Wennesland.

Sveukupno su izraelske sigurnosne snage od početka godine ubile 32 Palestinca, uključujući šestero djece, tijekom demonstracija, sukoba, pretresa i uhićenja, napada i navodnih napada na Izraelce i “drugih incidenata”, rekao je Wennesland. Dodao je da je 311 Palestinaca, uključujući jednu ženu i osmero djece, povrijeđeno.

Dužnosnik UN-a istaknuo je da su izraelski doseljenici na Zapadnoj obali izvršili 106 napada na Palestince, pri čemu su ranili 63 osobe.

U istom razdoblju, Palestinci su ubili dvojicu pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga, a 13 ih je ozlijeđeno. Osim toga, ozlijeđeno je 25 izraelskih civila. Wennesland je rekao da su smrt i ozljede nanijeli Palestinci tijekom pucnjave i napada automobilima, između ostalih incidenata.

Dodao je da su Palestinci izveli 115 napada na izraelske civile, od kojih je 100 uključivalo bacanje kamenja.