Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) suočava se s optužbama za prijevaru i korupciju povezane s više milijardi milijardi dolara vrijednim Globalnim fondom za zaštitu okoliša (GEF), objavio je u utorak Financial Times.

Kopija nacrta izvješća UNDP-ovog ureda za reviziju i istrage, koja se našla u posjedu FT-a, datirana u studenom 2020., opisuje „pogrešne financijske prikaze“ vrijedne milijune dolara u cijelom UNDP-ovom portfelju projekata financiranih od GEF-a širom svijeta.

Izvještaj je također ukazao na probleme koji uključuju znakove „aktivnosti prijevara“ u dva ureda u zemlji i „sumnje u tajni dogovor između različitih voditelja projekata“ u još jednom, bez imenovanja zemalja.

Pitanja koja je utvrdila revizija mogla bi ozbiljno ugroziti postizanje ciljeva subjekta revizije“, navodi se u izvješću.

GEF je osnovan 1991. godine kao dio Svjetske banke za pomoć u „borbi“ protiv ekoloških izazova poput krčenja šuma, očuvanja vrsta i zagađenja. Od tada se razdvojila i postala neovisna organizacija te isplatila više od 21 milijardu dolara u 170 zemalja, uključujući 7 milijardi dolara za projekte kojima upravlja UNDP.

Tvrdnje o nedoličnom ponašanju u UNDP-u nisu prve optužbe za neprimjerenost povezane s klimatskim radom UN-a.

Zeleni klimatski fond sa sjedištem u Južnoj Koreji, najveća svjetska institucija za financiranje „borbe“ protiv „klimatskih promjena“, suočio se s nedavnim valom internih pritužbi na kršenje zakona, uključujući optužbe za seksizam i uznemiravanje na radnom mjestu, izvijestio je FT u kolovozu.

Riječi ‘klima’ i ‘korupcija’ ljudi vide kao dva različita svijeta, ali ima puno preklapanja“, rekao je Brice Böhmer, voditelj integriteta upravljanja klimom u Transparency International, globalnoj antikorupcijskoj grupi.