Europski prijem nekoliko milijuna Ukrajinaca koji su pobjegli od ruske invazije pokazao je da je moguće primiti veliki broj tražitelja azila, a pristup bi se trebao ponoviti za primanje onih koji bježe iz drugih zemalja, rekao je čelnik Agencije UN-a za izbjeglice.

U intervjuu za The Associated Press, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi opisao je odgovor Europske unije kao primjeren, ističući da se gotovo 4 milijuna Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, prijavilo u sustav privremene zaštite Unije od početka rata prije skoro šest mjeseci.

To je u suprotnosti s navodnim naporima EU posljednjih godina da spriječi migrante iz Afrike i s Bliskog istoka da dođu do zemalja. Neki europski čelnici nastojali su napraviti razliku između nevolje Ukrajinaca i situacije drugih izbjeglica – razliku koju je Grandi osudio kao rasističku.

“Ako je to moguće za tako velik broj ljudi, i budući da se to pokazalo tako učinkovitim, zašto ne upotrijebiti neke od ovih pristupa i za druge ljude koji dolaze pokucati na vrata Europe?” upitao je Grandi.

Iako je stvoren prije nekoliko desetljeća, EU sustav hitne zaštite aktiviran je prvi put ove godine kao odgovor na bijeg više od 6 milijuna Ukrajinaca u samo nekoliko mjeseci – najveći egzodus izbjeglica koji je kontinent vidio od Drugog Svjetskog rata. Omogućuje Ukrajincima kretanje po EU, daje im pravo na rad i pomaže im u pristupu stanovanju, obrazovanju i zdravstvenoj skrbi.