UN poručio Europi: „Platite više ili očekujte navalu imigranata zbog nestašice hrane“

Visoki dužnosnik UN-a upozorio je da Europa mora ili platiti više pomoći u hrani u inozemstvu ili se suočiti s pojačanom imigrantskom krizom.

Platite hranu svijeta u razvoju ili se suočite s još jednom imigrantskom krizom – to je ultimatum koji je voditelj Svjetskog programa za hranu UN-a postavio europskim čelnicima.

Dramatično upozorenje dolazi kada se globalna organizacija počinje boriti s plaćanjem hrane koju daje glađu pogođenim dijelovima svijeta, s tekućom ruskom invazijom na Ukrajinu koja narušava opskrbu hranom na globalnoj razini i, nadalje, podiže cijene.

Sada je, prema izvješću POLITICO-a, šef programa za hranu upozorio da je njegov projekt ugrožen i da Europa ili treba izdvojiti više sredstava za misiju UN-ove skupine ili se suočiti s strašnom imigrantskom krizom.

Nedostaju nam milijarde“, rekao je izvršni direktor Svjetske banke hrane David Beasley. „Ako ove godine ne osigurate nekoliko dodatnih milijardi dolara, znači da ćete imati glad, destabilizaciju i masovnu imigraciju.

Ako mislite da sada imamo pakao na zemlji, samo se pripremite“, nastavio je bivši guverner Južne Karoline. „Ako zanemarimo sjevernu Afriku, sjeverna Afrika dolazi u Europu. Ako zanemarimo Bliski istok, Bliski istok dolazi u Europu.”

Međutim, Beasley je želio naglasiti da Europa ne riskira samo imigrantsku krizu s krizom hrane koja je u tijeku. Bivši republikanski političar naveo je masovne nemire u Africi, Europi i Sjedinjenim Državama kao rezultat tekuće krize.