UN poziva na dijalog s talibanima

Foto: Waril Kohsar

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zamolio je međunarodnu zajednicu da nastavi dijalog s talibanima u Afganistanu, upozoravajući da se mora izbjeći gospodarski kolaps s mogućim milijunima žrtava.

Moramo održavati dijalog s talibanima, gdje izravno potvrđujemo svoja načela, dijalog s osjećajem solidarnosti s afganistanskim narodom“, rekao je.

Naša je dužnost proširiti našu solidarnost na ljude koji jako pate, gdje milijuni i milijuni riskiraju smrt od gladi“, dodao je Guterres.

Oglas:

Šef UN-a rekao je kako nema jamstava o tome što bi moglo proizaći iz razgovora, ali da su razgovori nužni „ako želimo da Afganistan ne bude središte terorizma, ako želimo da žene i djevojke ne izgube sva prava stečena u prethodnom razdoblju, ako želimo da se različite etničke skupine mogu osjećati predstavljene“.

Do sada je u raspravama koje smo vodili bilo osjetljivo razgovarati“, dodao je Guterres, koji ne isključuje odlazak u Afganistan jednog dana ako za to postoje uvjeti.

Ono što UN želi je uključiva vlada, u kojoj su zastupljene sve komponente afganistanskog društva, a ova prva preliminarna vlada objavljena prije nekoliko dana ne ostavlja takav dojam, dodao je.

Trebamo poštivanje ljudskih prava, žena i djevojaka. Terorizam ne smije imati bazu u Afganistanu za pokretanje operacija u drugim zemljama, a talibani moraju surađivati ​​u borbi protiv droge“, dodao je Guterres.

Rekao je da se Afganistanom mora upravljati „u miru i stabilnosti, uz poštivanje prava ljudi“.