UN poziva SAD da povuku zabranu prijema izbjeglica

UN je pozvao službeni Washington da nastavi puštati izbjeglice i imigrante u SAD, nakon što je američki predsjednik potpisao izvršne odredbe kojima se zabranjuje ulaz sirijskim izbjeglicama, te se suspendiraju vize državljanima ukupno sedam zemalja.

Potrebe izbjeglica i imigranata diljem svijeta nikad nisu bile veće, a američki program preseljenja je do sada bio jedan od najvažnijih u rješavanju tog problema“, stoji u izjavi UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije.

Agencije naglašavaju da je dosadašnje rješenje bilo „najbolje za sve“, jer je „spašavalo živote izbjeglica“, koji su nakon toga „obogatili i ojačali društva u koja su došli, sa neizmjerno pozitivnim doprinosom“.

SAD je zabranio ulaz državljanima sedam bliskoistočnih i afričkih zemalja u kojima djeluju terorističke organizacije, na razdoblje od 90 dana. Time je zaustavljen i program preseljenja izbjeglica. Trump je istovremeno najavio da bi se u Siriji trebale formirati sigurne zone umjesto da izbjeglice putuju na drugi kraj svijeta.

Izvor: RT