Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na moratorij na korištenje nafte, plina i ugljena u korist obnovljivih izvora energije, tvrdeći da čovječanstvo mora “okončati zagađenje fosilnim gorivima i ubrzati tranziciju obnovljive energije, prije nego što spalimo svoj jedini dom” u unaprijed snimljenim izjavama objavljenim u srijedu kako bi se poklopile s izvješćem Svjetske meteorološke organizacije UN-a (WMO) o stanju globalne klime.

WMO je upozorio da su četiri od sedam ključnih pokazatelja klimatskih promjena prošle godine dosegla rekordne vrijednosti: koncentracija stakleničkih plinova, porast razine mora, toplina oceana i zakiseljavanje oceana. Posljednjih sedam godina bilo je najtoplijih zabilježenih, a glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas rekao je da je “samo pitanje vremena kada ćemo vidjeti još jednu najtopliju godinu dosad”.

Guterres je iznio plan u pet točaka kako bi se svijet stavio na pravi put za revoluciju obnovljive energije, sugerirajući da se ulaganja u sektor utrostruče na nevjerojatnih 4 bilijuna dolara godišnje i tvrdeći da se tehnologija obnovljivih izvora također treba tretirati kao “globalno javno dobro”, a ne kao intelektualno imovine koju treba unovčiti. Međunarodna koalicija industrijskih, tehnoloških i financijskih institucija trebala bi se udružiti s vladama kako bi “ubrzala inovacije i razvoj”, rekao je.

Fosilna goriva su “slijepa ulica”, inzistirao je Guterres, nazvavši WMO-ovo izvješće “sumornom litanijom neuspjeha čovječanstva da se uhvati u koštac s klimatskim poremećajima” i zahtijevajući da se subvencije za fosilna goriva moraju ukinuti. Ukazao je na 11 milijuna dolara koje industrije ugljena, nafte i plina navodno dobivaju svake minute i potaknuo razvojne banke da usklade svoje portfelje s Pariškim klimatskim sporazumom umjesto da traže kratkoročne dobitke kroz ulaganja u fosilna goriva. Obnovljiva energija mora postati “mirovni projekt 21. stoljeća”, ustvrdio je šef UN-a, nazvavši obnovljive izvore “jedinim putem do stvarne energetske sigurnosti, stabilnih cijena električne energije i održivih mogućnosti zapošljavanja”.