UN traži od Izraela obustavu stvaranja ilegalnih naselja na palestinskim područjima

un-vote-01

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je rezoluciju kojom traži od Izraela obustavu stvaranja novih ilegalnih naselja na području Zapadne obale i istočnog Jeruzalema. Rezoluciju su podruprli Velika Britanija, Francuska, Rusija, Novi Zeland, Kina, Japan, Španjolska, Ukrajina, Angola, Egipat, Malezija, Senegal, Urugvaj i Venecuela. Začudo, SAD nije uložio veto već je ostao suzdržan.

To je poprilično razljutilo Izraelce, pa je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da će Izrael revidirati svoje veze sa UN-om.

Naložio sam ministarstvu vanjskih poslova da unutar mjesec dana revidira sve naše veze sa UN-om, uključujući izraelsko financiranje institucija UN-a i prisutnost predstavnika UN-a u Izraelu“, izjavio je Netanyahu.

Već sam naredio obustavu 30 milijuna šekela (7,8 milijuna dolara) donacija UN-ovim institucijama, a ostatak tek slijedi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Američka vlada, koja se tradicionalno ponaša kao poslušnik izraelskim interesima u UN-u, ovaj put je ostala suzdržana pri glasanju, u skladu sa politikom trenutne administracije da se zalaže za stvaranje dviju suverenih država u cilju riješavanja izraelsko-palestinskog pitanja.

Izraelska vlada, bijesna zbog činjenice da su zemlje članice Vijeća sigurnosti odbile poduprti daljnju okupaciju palestinskih područja od strane Izraela, najavila je mjere usmjerene protiv nekih politički slabijih zemalja članica, poput Senegala i Novog Zelanda.

Međutim, države poput Rusije, Francuske, Velike Britanije i ostalih velikih sila, otvoreno kažu da Palestinci također imaju pravo na postojanje, te pravo na samoopredjeljenje, što Izrael smatra „prijetnjom svojem opstanku“.

Iako ova rezolucija nije zakonski obvezujuća, ona će imati druge praktične učinke, posebno glede palestinske tužbe pri međunarodnom sudu po pitanju ilegalnih židovskih naselja na palestinskim područjima.

Izvor: Tribun