UN uspio ukloniti milijun barela nafte iz oronulog tankera uz jemensku obalu

Agencija Ujedinjenih naroda priopćila je u petak da je dovršila uklanjanje oko milijun barela nafte iz oronulog tankera usidrenog uz obalu Jemena.

“Ovo je važan trenutak za izbjegavanje potencijalne katastrofe”, objavio je putem Reutersa Achim Steiner, administrator UN-ova Programa za razvoj koji je nadgledao napore za izvlačenje nafte.

Dužnosnici iz UN-a – kao i razne aktivističke skupine – godinama su upozoravali da na brodu Safer u raspadanju kod jemenske obale Crvenog mora postoji opasnost od puknuća ili eksplozije, s ozbiljnim humanitarnim i ekološkim implikacijama za cijelu obalu Crvenog mora.

Teretni brod, koji je bio usidren uz obalu Jemena više od 30 godina, nije bio adekvatno održavan od rane faze Jemenskog građanskog rata koji je započeo krajem 2014. godine.

“Doslovno do posljednjih minuta gledali smo na ovu operaciju kao na onu koja mora osigurati najviši stupanj pripravnosti za ublažavanje rizika”, dodao je Steiner, prema izvješću.

Službenik UN-a opisao je kako je agencija prikupila više od 120 milijuna dolara za financiranje operacije, koja je također zahtijevala angažman drugog broda za prebacivanje goriva, kao i napore za ublažavanje štete u pripravnosti u slučaju izlijevanja.

Ekipi za spašavanje trebalo je 18 dana da dovrši prijenos nafte u obalnom području, prepunom morskih mina, radeći na vrućim ljetnim temperaturama i jakim strujama.

Napušteni tanker s više od milijun barela nafte – tempirana ekološka bomba

“Najbolji kraj priče bit će kada se ta nafta doista proda i u potpunosti napusti regiju”, rekao je Steiner. Zaraćene strane u sukobu u Jemenu optuživale su jedna drugu za ometanje napora da se sigurno ukloni nafta.

Međutim, još uvijek nema čvrstih naznaka kako će se transakcija koja uključuje naftu procesuirati. Dužnosnici UN-a trebali bi započeti pregovore sa sukobljenim skupinama u Jemenu kako bi utvrdili sporazum o podjeli prihoda od sirove nafte, koja je u većinskom vlasništvu jemenske državne plinske i naftne tvrtke SEPOC, rekao je Reuters u petak.