UN „zlostavlja“ Izrael – tvrdi američka veleposlanica

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla je da je „počela vikati na svih“ kad je vidjela kako druge članice UN-a stalno „zlostavljaju“ Izrael zbog stvari poput ilegalnih židovskih naselja na okupiranim dijelovima Palestine ili gušenja prosvjeda u Gazi.

To je zlostavljanje, način na koji se međunarodna zajednica odnosi prema Izraelu. To me podsjetilo na djecu koju vršnjaci zlostavljaju u vrtiću ili školi.

Jednostavno to više nisam mogla trpjeti. To me toliko uzrujalo da sam počela vikati na svih“, dodala je Haley. Haley kaže da je svima u UN-u poručila da „SAD drži leđa Izraelu, i ako se žele sukobljavati s Izraelom, morat će se sukobiti s SAD-om“.

Nekoliko rezolucija već je izglasano pri UN-u koje zahtijevaju povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, koje Izrael kontrolira od 1967. godine nakon rata s Egiptom, Jordanom i Sirijom. Izrael je otada aneksirao cijeli Jeruzalem, no Palestinci i većina međunarodne zajednice odbijaju priznati taj izraelski potez kao legitiman.