Unatoč tome što je 20 imigranata zaraženo korona virusom u objektu za prihvat imigranata u njemačkom gradu Schwerin, državni ministar unutarnjih poslova odbija primijeniti mjere karantene kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, pet zaposlenika koji rade u Malteser Werkeu koji upravlja prihvatilištem, razboljelo se tijekom prošlog vikenda, a u utorak je otkriveno da ih je oboljelo još troje.

NDR izvještava da je zaraženo još 20 imigranata u objektu koji se nalazi u njemačkoj državi Mecklenberg-Vorpommen, a četvero se već oporavilo od virusa nakon što je prevezeno u hitni smještaj za imigrante u Parchimu.

Nijedan migrant do sada nije zahtijevao hitno bolničko liječenje, a svi su navodno imali blage simptome.

Iako se prihvatilište za imigrante ne nalazi pod karantenom, radnici koji su došli u kontakt s 20 zaraženih migranata smješteni su u izolaciju u svojim domovima.

Ostali imigranti unutar ustanove još uvijek mogu neometano dolaziti i odlaziti u skladu s uobičajenim propisima, što dovodi do mogućnosti da se dodatne infekcije šire iz ustanove.

Pet zaraženih zaposlenika izolirano je u karanteni u svojim kućama. Razboljeli su se od virusa usprkos tome što su svi zaposlenici uvijek morali nositi maske i rukavice.

Vlasti izvještavaju da trenutno ne postoji jasan izvor zaraze koji bi mogao objasniti epidemiju.

Njemačke vlasti različito su reagirale u ožujku kada je jedan imigrant pozitivno testiran na korona virus u centru za imigrante Suhl u Turingiji.

Kad je centar stavljen pod karantenu, počeli su nemiri dok su se imigranti pokušavali probiti iz centra. Policija je izjavila da su imigranti prijetili da će izazvati požar te su bacali predmete na policiju, a djecu koristili kao ljudski štit i mahali zastavom ISIL-a.

Iako je policija bila uspješna u konačnom suzbijanju nereda, incident je pokazao da barem neki imigranti mogu bjesno reagirati na mjere u karanteni.

Zbog širenja bolesti, Federalni ured za migracije i izbjeglice ima značajno ograničene uvjete za podnošenje zahtjeva za azil. Svaki kandidat mora imati negativan rezultat testa na virus ili provesti 14 dana u karanteni. Ista pravila vrijede i za razgovore o azilu.

Unatoč općoj zabrani ulaska u Njemačku, iste mjere ne vrijede za imigrante. Ako imigranti prijeđu granicu i kažu da podnose zahtjev za azil, njemačke vlasti moraju im dopustiti da uđu u zemlju.