Unatoč cijepljenju 58 posto stanovnika u zemlji i 75 posto u glavnom gradu, u Čileu drastičan rast Covida-19

Propaganda potpune beskorisnosti i besmisla.

Zdravstvene vlasti u Čileu najavile su u četvrtak ponovno zaključavanje glavnog grada Santiaga uslijed enormnog vala slučajeva Covida-19 u posljednja dva tjedna. Paradoks je tim veći što je u Čileu 75 posto stanovnika primilo barem jednu dozu, a preko 58 posto obje doze cjepiva, javlja Reuters.

Broj potvrđenih slučajeva u Čileu porastao je za 17 posto, dok je u okolici Santiaga i u samom gradu porast iznosio 25 posto.

Prema riječima predsjednika Nacionalne federacije udruga njegovatelja (FENASENF) Jose Luisu Espinozi, kapaciteti intenzivne njege u Santiagu imaju popunjenost od 98 posto te je osoblje „na rubu kolapsa“.

Čile ima najveću stopu cijepljenja u svijetu – oko 75 posto je primilo najmanje jednu dozu, a čak 58 posto dvije doze.

Podaci sugeriraju da je 73 posto zaraženih primilo samo jednu dozu cjepiva, a 74 posto njih su mlađi od 49 godina.

Bloomberg navodi da je u Čileu distribuirano 17 milijuna cjepiva tvrtke Sinovac Bitech, 4,6 milijiuna tvrtki Pfizer / BioNTech, 700.000 tvrtke AstraZenece i 300.000 tvrtke CanSino Biologics.

Iako vlasti, mediji i farmaceutske kompanije uporno javnost uvjeravaju u učinkovitost i sigurnost cjepiva, svakodnevno se pokazuje kako te informacije nisu točne. Ironija leži u činjenici da sami liječnici i medicinski stručnjaci upozoravaju da cjepiva nisu u potpunosti učinkovita te da do nešto veće učinkovitosti treba proći određeno razdoblje.

Pored svega, HZJZ primjerice i za razdoblje nakon cijepljenja određuje da se javnost pridržava svih preporuka koje vrijede i sad, uključujući nošenje maski i držanje distance.