Bjelorusija je ostala jedina zemlja u Europi koja nije proglasila zabranu masovnih okupljanja, pa tako između ostalog nije zabranila ni sportska natjecanja.

Bjeloruska premier nogometna liga nastavila je s planiranim natjecanjem i održavanjem utakmica, i to pred punim stadionom.

Ovog vikenda u Minsku su se tako sastali FC Minsk i Dinamo Minsk, gradski rivali iz glavnog grada Bjelorusije. Utakmica se odigrala na stadionu FC Minska pred 3.000 gledatelja. Neki od navijača nosili su maske, no većinu nije brinula opasnost od epidemije korona virusa.

Bjelorusija je jedna od rijetkih zemalja s niskim brojem zaraženih novim COVID-19 virusom. Prvi slučaj zabilježen je 28. veljače, dok je do danas zabilježeno još 93 slučaja zaraze.

Bjeloruski nogometni savez je zbog relativno malog broja oboljelih u zemlji odlučio nastaviti s planiranim natjecanjem. Predsjednik saveza Vladimir Bazanov inzistirao je na tome da utakmice krenu po planu.

Zašto ne bismo krenuli s utakmicama? Je li u zemlji proglašeno izvanredno stanje? Nema krizne situacije, te smo stoga odlučili započeti s prvenstvom prema planu.

S obzirom da su nogometne lige, kao i ostala sportska natjecanja u drugim zemljama otkazane, utakmice u Bjelorusiji postale su posebno praćene putem interneta i od strane nogometnih entuzijasta iz drugih zemalja, kojima ništa ne može zamjeniti praćenje utakmice uživo.

Bjeloruski predsjednik Aleksandr Lukashenko poručio je da život u toj zemlji mora nastaviti normalnim tijekom, te da nema mjesta panici, unatoč zbivanjima u ostatku Europe.

Što se tiče subotnje utakmice, FC Minsk je pobjedio s rezultatom 3:2.