Unatoč europskoj regulativi, pčele i dalje iznimno ugrožene zbog upotrebe pesticida

Europska komisija preporučila je u travnju 2018. godine zabranu korištena tri aktivne substance pesticida nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane zaključila da tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) štete središnjem živčanom sustavu kukaca, uključujući pčele.

Njihova opća upotreba tada je zabranjena, ali je više država članica EU zatražilo izuzeće u pogledu upotrebe tih pesticida na svojim teritorijima.

Europski revizorski sud (ECA) ovaj tjedan je procijenio da su mjere koje je poduzela Europska Unija po pitanju sprječavanja pomora pčela nedostatne i neučinkovite, te da zakonska regulativa nije u skladu s pravnim zahtjevima i najnovijim znanstvenim spoznajama.

Istaknuto je da zemlje članice i dalje potpuno legalno koriste pesticide za koje se vjeruje da su odgovorni za pomor pčela i ostalih oprašivača čime se ugrožava čak 76 posto proizvodnje hrane u Europi koja ovisi o oprašivanju odnosno oprašivačima, jednom od najugroženijih čimbenika u ekosustavima diljem EU.

U Europskoj Uniji oko 84 posto vrsta usjeva i 78 posto vrsta divljeg cvijeća ovisi o oprašivanju putem životinja. Skoro 15 milijardi eura godišnje poljoprivredne proizvodnje Europske Unije izravno se pripisuje oprašivačima iz životinjskog svijeta.