„Antisemitizam“, kao svojevrsna mitska pojava poistovjećena s navodno iracionalnom mržnjom spram „odabranog“ naroda, zauzeo je čelno mjesto u novom izvještaju UN-a.

Unatoč kontinuiranom širenju rasističke mržnje, ksenofobiji, islamofobiji, ratnom huškanju protiv Irana, konstantnoj agresiji na susjedne države, pomaganju u krijumčarenju imigranata u Europu, financijskim prijevarama i aktivnom provođenju etničkog čišćenja u Palestini, najveći problem današnjice za UN-ovog dužnosnika jest – „antisemitizam.“

Epopeja uobičajenih žalopojki isprepletena s egocentričnom mitomanijom o „vječnim žrtvama“ nepravde prožela je još jedan službeni dokument UN-a kojeg je napisao Ahmed Shaheed, posebni izvjestitelj za slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, a kojeg se smatra „neovisnim stručnjakom“ kojeg je imenovalo Vijeće za ljudska prava UN-a, javlja The Jerusalem Post.

Njegovo izvješće, koje je izraelska misija pri UN-u klasificirala kao „bez presedana“, identificira antisemitizam sa svih strana političkog spektra i poziva na akciju.


Cionistička organizacija proglasila riječ „globalist“ antisemitskom uvredom


Izdvojio je rijetke kritike UN-ovog dužnosnika u vezi s pokretom BDS, napisavši kako „međunarodno pravo priznaje bojkote kao legitimne oblike političkog izražavanja i da su nenasilni izrazi podrške bojkotima, u pravilu, legitiman govor koji bi trebao biti zaštićen“. Međutim, naglasio je da „izraz koji se odnosi na antisemitske govore ili stereotipe, odbacuje pravo Izraela na postojanje ili zagovara diskriminaciju židovskih pojedinaca zbog njihove religije,“ pri čemu je zanemario činjenicu da su Židovi etnička, a ne vjerska skupina.

Posebni izvjestitelj bilježi brojna izvješća o povećanju u mnogim zemljama onoga što se ponekad naziva ‘ljevičarskim’ antisemitizmom, u kojem pojedinci koji tvrde da imaju antirasističke i antiimperijalističke stavove koriste antisemitske govore ili izjave izražavajući bijes zbog politike ili prakse Vlade Izraela,“ dodao je Shaheed.


Židov koji je poslao 2000 bombaških prijetnji židovskim organizacijama, aviokompanijama i školama, proglašen krivim


U nekim slučajevima, pojedinci koji izražavaju takve stavove uključili su se u poricanje holokausta, u drugima su povezali cionizam, pokret samoopredjeljenja židovskog naroda, s rasizmom; tvrdili su da Izrael nema pravo na postojanje i optužili one koji izražavaju zabrinutost oko antisemitizma kao ponašanja u lošoj vjeri.

UN-ov sustav ima bitnu ulogu u angažiranju židovskih zajednica u borbi protiv antisemitizma“, zaključio je. „Generalni tajnik trebao bi razmotriti imenovanje kontaktnog mjesta na visokoj razini u Uredu Generalnog tajnika UN-a koji bi bio odgovoran za suradnju sa židovskim zajednicama širom svijeta, kao i za praćenje antisemitizma i odgovora UN-a.

Shaheed je dodao da identificira nasilje, diskriminaciju i izraze neprijateljstva motiviranih antisemitizmom “kao ozbiljnu prepreku uživanju prava na slobodu vjere ili vjerovanja“.


Židovska organizacija zaprijetila Islandu medijskim ocrnjivanjem i uništenjem turizma ako usvoji zabranu obrezivanja


Posebni izvjestitelj naglašava da antisemitizam, ako ga vlada ne kontrolira, predstavlja rizik ne samo za Židove, već i za pripadnike drugih manjinskih zajednica. Antisemitizam je toksičan za demokraciju i međusobno poštovanje građana i prijeti svim društvima u kojima nesporno prolazi“, rekao je Shaheed.

Pozdravljamo objavljivanje ovog izvještaja bez presedana o antisemitizmu“, rekao je izraelski veleposlanik u UN-u Danny Danon. „Izvještaj odražava organizacijsku promjenu prema Izraelu. Tvrdnja da pokret BDS potiče antisemitizam važna je izjava UN-a. Kao što sam već puno puta rekao, antisemitizam nema mjesta u našem društvu i mora se osuditi svugdje i sa svake platforme.“

U tom pogledu svaki agresorski udar Izraela na Siriju i druge susjedne zemlje moramo pozdraviti s pljeskom i vikanjem „Hura!“ Svako ubijanje nenaoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali mora biti popraćeno našim gromoglasnim smijehom, jer to su činili i izraelski snajperisti. Svako rušenje palestinskih domova i izgradnja ilegalnih izraelskih naselja moraju biti dočekani ovacijama. Svaki izraelski poziv na rat protiv Irana trebamo dočekati s pokličem „Za Izrael spremni!“. Prijevare s tisućama „antisemitskih“ poziva iz Izraela trebamo sakriti, baš kao i globalne financijske prijevare poput „binarnih opcija“. A šutnjom bi trebali prikriti i židovsku ulogu u etničkoj „transformaciji Europe“, kakvu propagira Barbara Spectre.

Mi, kao potomci „genocidnog“ naroda, kontinuirano moramo žaliti zbog nečega u čemu nismo sudjelovali te se osjećati kolektivno krivima jer nam tako određuju oni koji danas vrše DNK analize radi dokazivanja da je netko rasno gledano – Židov.

Sve suprotno od toga je – „antisemitizam“ i spada u sferu „najgoreg zločina u povijesti čovječanstva.“

Autor: Aleksandar Rigačev