Na međunarodnoj vatikanskoj konferenciji čija je tema bila budućnost Europe, njemački kardinal Reinhard Marx istaknuo je svoju viziju najveća tri izazova s kojima će se suočiti Europa, od kojih je na prvom mjestu popularna tema „klimatskih promjena.“

Europska Unija i cijela Europa našle su se pred velikim izazovima,“ rekao je kardinal na tiskovnoj konferenciji u petak, „za što građani očekuju, ako ne konačne odgovore, onda barem jasne ciljeve i perspektivu od svojih političara.

Među prva tri najveća izazova na svom popisu, Marx je istaknuo „klimatske promjene te prateću potrebu za promjenom neodrživog načina života u srednje-ročnom razdoblju. Zajedno s tim ide i problem troškova ekoloških promjena i njihova distribucija.

Kao druga dva velika izazova, Marx je naveo „promjene u svijetu rada“ poput digitalizacije i robotike, te neizbježnu imigrantsku krizu.

Kardinal Marx svojom listom je zapravo slijedio rezultate istraživanja objavljene u kolovozu, koji su pokazali da više od 70 posto Nijemaca navodno najviše brige vodi upravo oko „klimatskih promjena“, dok manje od polovice brine o masovnoj imigraciji i njenoj povezanosti s kriminalom.

Interesantno je pak da njemački kardinal nigdje nije spomenuo očiti problem i duboku krizu u njemačkoj katoličkoj zajednici, povezanoj sa sve manjim brojem vjernika, koji je i dalje u opadanju.

Točnije, tijekom 2016. broj katolika pao je za oko 160.000, a čak 536 župa je zatvoreno. Od 1996., broj katoličkih vjernika pao je za 14 posto, odnosno za oko 4 milijuna.

Drastičan pad broja katolika i protestanata u Njemačkoj

Papa Franjo, dok još također nije više brinuo o „klimatskim promjenama“, zapitao se što se događa u Njemačkoj, pogotovo s obzirom na sve manju posjećenost nedjeljnih misa, ali i sve manji broj podjela različitih sakramenata.

Odgovore nije našao, ali problemi su ostali. Međutim, čini se kako vrhovno svećenstvo vodi neke nove bitke protiv problema kojeg mnogi svrstavaju u obmane i teorije zavjere, one službene vrste.