Od malih obrtnika do velikih korporacija, svi osjete posljedice restriktivnih mjera uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa. Mnogi analitičari najavljuju da nas čeka ozbiljna gospodarska kriza. No, unatoč svemu, globalna trgovina drogom cvate.

Europa je preplavljena narkoticima, naročito kokainom, tvrdi Bob Van der Berghe, visoki dužnosnik UN-ovog ureda za drogu i kriminal (UNODC). U posljednja tri mjeseca UNODC je zapljenio 17,5 tona kokaina, što je 20 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ovaj mjesec belgijske vlasti zapljenile su pet tona kokaina u luci Antwerpen, koja je odnedavno postala glavno ulazno mjesto za trgovinu drogom.

Unatoč tome što su vlasti u glavnim distribucijskim centrima, Španjolskoj, Nizozemskoj i Belgiji, ograničili kretanje ljudi, rast trgovine drogom se nastavlja.

Naime, dok su sve te mjere znatno utjecale na mogućnost prijenosa droge kopnenim putem, prijenos brodovima ostao je više-manje neometan. Trgovci drogom iskorištavaju činjenicu da je uvoz hrane iz Južne Amerike u Europu najmanje pogođen mjerama, te drogu najčešće skrivaju u kontejnerima s hranom. Spomenutih pet tona kokaina zaplijenjenih u Belgiji nalazilo se skriveno u kontejneru s lignjama.

Prema procjeni europskih institucija, kokainsko tržište  jedno je od najvrjednijih tržišta drogom u Europi, čija je vrijednost 2017. godine iznosila 20 milijardi dolara.