Dok snage ISIL-a polako ali sigurno nestaju s teritorija Sirije, američka administracija boji se da će sjeverno područje te zemlje, u kojem su američke snage obučavale pobunjenike, pasti u ruke sirijske vlasti.

SAD planiraju zadržati vojnu prisutnost na tom području i nakon konačnog uništenja ISIL-a, te namjeravaju uspostaviti samostalnu vlast u tom području, izjavili su američki dužnosnici u razgovoru za Washington Post.

Suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu (naravno s izuzećem terorističkih skupina), sastat će se u Ženevi 28. studenog na osmom krugu mirovnih pregovora usmjerenih ka okončanju šestogodišnjih sukoba u Siriji. Američke snage su veći dio vremena trajanja sukoba potpomagale pobunjenike, posebno kurdske jedinice na sjeveru Sirije.

Prema navodima američkih medija, general bojnik James Jarrard, voditelj američkih specijalnih operacija usmjerenih na borbu protiv ISIL-a, izjavio je u listopadu prilikom izvještavanja iz Bagdada, da se u Siriji nalazi 4.000 američkih vojnika. Tijekom istog obraćanja, Jarrard se ispravio i kazao da su samo 503 Amerikanca u Siriji. Koja je prava brojka, ne možemo znati.

Sirijska vlada već je nebrojeno puta naglasila da smatra američko prisustvo u Siriji oblikom invazije, s obzirom da ono nije odobreno niti od strane legitimne sirijske vlasti, niti od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

IZVORSputnik