Unatoč pritiscima EU, Italija sastavila populističku vladu

Nakon višednevne neizvjesnosti glede sastavljanja vlade, čelnici dviju najjačih talijanskih stranaka, Pokreta pet zvjedica i Lige, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, dogovorili su koalicijsku vladu i definirali članove kabineta ministara, čiji popis su poslali na odobrenje talijanskom predsjedniku.

Giuseppe Conte obnašati će mjesto premijera, nakon što je već ovaj tjedan bio odustao od te pozicije nakon blokiranja potvrđivanja kabineta od strane predsjednika Mattarelle, koji nije htio potvrditi poziciju ministra financija za Paola Savonu, inače kritičara europske monetarne politike.

Vladajuća koalicija učinila je kompromis i odustala od kandidiranja Savone za mjesto ministra financija, na čije mjesto će doći Giovanni Tria, profesor ekonomije.

No Savona će ipak biti ministar, no doduše drugog resora, onog ministarstva europskih poslova.

Pod pretpostavkom da će novu koalicijsku vladu odobriti predsjednik Mattarella, Di Maio će obnašati mjesto potpredsjednika vlade i ministra rada i razvoja, dok će Salvini također biti potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova.

Ministar vanjskih poslova biti će Enzo Moaver, bivši ministar europskih poslova u vladi premijera Montija.

Iako je koalicija odustala od kandidature Savone za ministra financija, izgledno je da se stav nove vlade prema monetarnoj politici EU neće puno promijeniti, jer iako Tria za razliku od Savone do sada nije zazivao napuštanje eura, nije bio ništa manje kritičan prema monetarnoj politici EU.

IZVORExpress