Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će i zadati snažan udarac Rusiji trgovinskim ograničenjima na robu poput votke, dijamanata i benzina nakon ruske invazije na Ukrajinu prije šest mjeseci. Ali stotine drugih vrsta ruske robe vrijedne milijarde dolara, i dalje pritječu u američke luke.

Associated Press otkrio je da je više od 3.600 pošiljki drva, metala, gume i druge robe stiglo u američke luke iz Rusije otkako je u veljači počela s agresijom na Ukrajinu.

To je značajan pad u odnosu na isto razdoblje 2021. kada je stiglo oko 6.000 pošiljki, ali još uvijek čini trgovinu vrijednu više od milijardu dolara mjesečno.

U stvarnosti, nitko uključen nije očekivao da će se trgovina zaustaviti nakon invazije. Zabrana uvoza određenih artikala vjerojatno bi više naštetila tim sektorima u SAD-u nego Rusiji.

“Kada uvedemo sankcije, to bi moglo poremetiti globalnu trgovinu. Dakle, naš je posao razmisliti o tome koje sankcije imaju najveći učinak, a istovremeno omogućuju funkcioniranje globalne trgovine”, rekao je za AP veleposlanik Jim O’Brien, koji vodi Ured za koordinaciju sankcija State Departmenta.

Stručnjaci kažu da je globalno gospodarstvo toliko isprepleteno da sankcije moraju biti ograničene u opsegu kako bi se izbjeglo povećanje cijena na ionako nestabilnom tržištu.

Dok neki uvoznici iz SAD-a traže alternativne materijale drugdje, drugi kažu da nemaju izbora. U slučaju uvoza drva, ruske guste šume breze stvaraju tako tvrdo i snažno drvo da se većina američkog drvenog namještaja za učionice, kao i veliki broj kućnih podova, izrađuje od njega. Kontejneri s raznim ruskim proizvodima pristižu u američke luke gotovo svaki dan.