Foto: AP / Jon Chol Jin

Iako je nedavno sjevernokorejska vlast ugasila svoj Punggye-ri poligon za testiranje nuklearnog oružja, to ne znači da Sjeverna Koreja više nije u stanju proizvoditi novo nuklearno oružje.

Zapovjednik američkih vojnih snaga u Koreji Vincent Brooks tvrdi da je „sjevernokorejska proizvodna sposobnost netaknuta. Njihova mogućnost testiranja oružja bitno je smanjena nakon uništenja testnog poligona, no proizvodnja je sasvim druga priča, stoga moram reći da smo još daleko od potpune obustave proizvodnje“.

Mišljenje je američkih obavještajnih krugova da Pjongjang sigurno neće ugasiti svoj nuklearni program tijekom ove godine.

Ruski predsjednik Putin također je izjavio da potpuna denuklearizacija korejskog poluotoka zahtjeva međunarodne garancije, a Rusija je tu sprema pomoći.

Situacija na korejskom poluotoku znatno se popravila u posljednjih nekoliko mjeseci, posebno nakon održavanja bilateralnih pregovora predsjednika obje korejske države, kao i nakon susreta Kim Jong-una s američkim predsjednikom Trumpom. Unatoč tome, sankcije Sjevernoj Koreji još nisu ukinute.