UNHCR: 250.000 Sirijaca moglo bi se iduće godine vratiti kućama

Prema tvrdnjama UNHCR-a, 250.000 Sirijaca moglo bi se vratiti u zemlju iduće godine, dok se mnogi drugi moraju suočiti s problemima oko dokumenata i uništenim kućama.

Oko 5.6 milijuna Sirijaca trenutno živi u susjednim zemljama kao što su Turska, Libanon, Jordan, Egipat i Irak, tvrdi Amin Awad, UNHCR-ov direktor za Bliski istok i Sjevernu Afriku, prenosi Reuters.

Oko 37.000 Sirijaca već se vratilo u zemlju ove godine, navode službeni podaci UNHCR-a. Najveći dio njih vratio se u Deraau, Damask I Homs.

Sirijski ministar vanjskih poslova: „Sirija je spremna za povratak izbjeglica“

Rat je uglavnom završen. Imamo još pojedinih (neprijateljskih) džepova , uključujući Idlib, a kao što znate tamo se pregovara o prekidu vatre i zoni de-eskalacije,“ rekao je Awad.

Najveća prepreka za povratak, tvrdi Awad, su dokumenti te njihova imovina, odnosno domovi. Među ostalim preprekama posebno se ističe pitanja amnestije za one koji su dezertirali i pobjegli od branjenja zemlje.

UNHCR je od donatora zatražio čak 5.5 milijardi dolara pomoći za susjedne zemlje kako bi se Sirijcima pružila podrška u hrani, vodi, odjeći i drugim potrepštinama.