UN-ova agencija za izbjeglice priopćila je u četvrtak da preispituje nove optužbe za prijevaru u njezinu programu preseljenja iz Kenije i Ugande nakon izvještaja u njemačkom časopisu Stern o korupciji u UNHCR-u.

Možemo potvrditi da smo primili optužbe u vezi s prijevarom o preseljenju u Ugandi i Keniji“, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Cecile Pouilly za AFP, bez drugih detalja.

Stern je izvijestio da je ilegalno „tržište“ izraslo oko programa preseljenja u ugandskoj prijestolnici Kampali u kojem su djelovali posrednici između lokalnih dužnosnika UNHCR-a i „izbjeglica“ koje su plaćale mito da se presele.

U okviru programa, ranjivim „izbjeglicama“ pruža se dom u trećim zemljama. SAD, Kanada i Velika Britanija, prema podacima UN-a prošle godine, bile su vodeće zemlje domaćini za raseljene „izbjeglice“.

Izvještaj časopisa Stern kaže da „izbjeglice“ plaćaju po otprilike 2500 dolara kako bi se preselile, a korupcija uključuje i lažne medicinske potvrde za olakšavanje ulaska u druge zemlje.

UNHCR je prethodno istraživao pet slučajeva korupcije s osobljem u Keniji u razdoblju od 2016. do 2017., za koje je rekao da su proslijeđeni nacionalnim vlastima.

Oštro osuđujemo svaki pokušaj narušavanja integriteta našeg programa preseljenja ili iskorištavanja ranjivih izbjeglica,“ rekao je Pouilly.

Agencija UN-a smatra je samo prošle godine 1,4 milijuna ljudi imalo potrebe za preseljenjem u druge zemlje, a da je to učinilo 55.000 njih.

UNHCR navodi kako je povećao broj disciplinskih mjera za 60 posto, koje je poduzeo u razdoblju od 2017. do 2018. te je naveo da je 10 članova osoblja otpušteno zbog korupcije.

Istovremeno, sve je više navoda o tome da je UNHCR leglo pedofila koji vrebaju lake žrtve u slabo razvijenim zemljama pogođenih često umjetno stvorenim humanitarnim krizama.