UNHCR priznao: Manje od 3 posto imigranata koji su došli u Italiju 2016. su stvarne izbjeglice

© Reuters
© Reuters

Tek 2,65 posto imigranata koji su u Italiju došli 2016. dobilo je azil jer su smatrani istinskim izbjeglicama, stoji u izvještaju UNHCR-a.

UNHCR navodi da je prošle godine u Italiju došlo 181,436 imigranata, a većina njih iz Afrike putujući preko Mediterana gdje su ih pokupili brodovi talijanske obalne straže ili „nevladinih“ pro-imigrantskih organizacija, piše Daily Mail.

Prema izvještaju UNHCR-a, samo 4808 njih dobilo je azil u Italiji, a dodatnih 40 posto njih „treba međunarodnu zaštitu.

Slijedom ovih činjenica, talijanska anti-imigracijska stranka Lega Nord namjerava tužiti državne dužnosnike zbog dopuštanja ilegalne imigracije i sudjelovanja u krijumčarenju ljudi.

Sada je jasno da je ilegalna imigracija organizirana i financirana i zbog tog razloga odlučili smo pokrenuti slučaj protiv vlade, predsjednika vijeća, ministara i zapovjednika Mornarice i Obalne straže,“ izjavio je predsjednik stranke Mattero Salvini.

UNHCR navodi i kako su 90.334 imigranta nestali na „crnom tržištu“ te nisu zatražili azil. Od 91.902 imigranta koji su zatražili azil, bezuvjetno je odbijeno 54.252. Pored toga, 18.979 je dobilo status osobe kojoj je potrebna „humanitarna zaštita,“ a 12.873 ih je dobilo „supsidijarnu zaštitu“.

Autor: Tribun